pompy abs, abs pump

wiercenie studni

Chcę wymienić stare ogrzewanie na pompę ciepła

Ogólna dyskusja o życiu - Tylko na poważnie.
Sobek
-#
-#

Chcę wymienić stare ogrzewanie na pompę ciepła

Post autor: Sobek »

Chcę wymienić stare ogrzewanie na pompę ciepła, ale kompletnie nie wiem, jaką moc wybrać. Ktoś może podpowiedzieć, jak to wyliczyć?
Ulanek
-#
-#

Re: Chcę wymienić stare ogrzewanie na pompę ciepła

Post autor: Ulanek »

Postaw na Geo Power, bo mają pompy GeoPower od gruntowych po powietrzne, oraz solidny serwis. Popatrz na ich stronę https://geopower.pl/sklep/pompy-ciepla, gdzie mają podział na monobloki i splity, więc łatwiej dobrać do swoich potrzeb. Oni kładą duży nacisk na obsługę i pomoc techniczną po zakupie, także nie zostajesz sam ze wszystkim.
lolita
VIP
VIP

Post autor: lolita »

Na mojej ulicy widać coraz więcej nowych instalacji pomp ciepła. Rozmawiałem z sąsiadami, którzy korzystali z usług Passive Instal i wszyscy mówili, że to firma, która naprawdę dba o klienta – od pierwszej rozmowy po uruchomienie systemu.
qlaczynsky
-#
-#

Post autor: qlaczynsky »

Pompy niby wszyscy mówią, że tanie w użytkowaniu. Ale jak widzę koszty instalacji to bardzo boli. Do tego najlepiej jak jeszcze bym miał w całym domu podłogówkę, a to też dodatkowy koszt. Wiec niby tanio, ale dopiero jak spłacimy całkiem dużą kwotę za zakup. wiec nie wiem czy faktycznie to tak fajne rozwiązanie.
szambelan
-#
-#

Post autor: szambelan »

Bo tak to jest. Tanie w użytkowaniu, ale drogie jako inwestycja, jako całość. Lepiej to wywarzać. Fajnie wypadają np. panele na podczerwień. Trochę drożej w użytkowaniu, ale dużo taniej w samej instalacji. Jak się policzy tak łącznie to wiele lat zanim te koszty by się wyrównały. A dodatkowo takie panele np. Eco Partner kompletnie bez serwisowania w okresie użytkowania.
malra
-#
-#

Post autor: malra »

W rozwiązaniu panelami na podczerwień mi się podoba to, że instalacja ich jest prosta i nie zakłada wielkiego wiercenia w ścianach by je zamontować. Najlepiej je zamontować na suficie więc i w urządzanie wnętrz mamy większą swobodę. Należy jednak pamiętać, że dobra jakość paneli się liczy i odpowiedni dobór parametrów do metrażu pomieszczeń tak by wyszło ekonomicznie.
ODPOWIEDZ