pompy abs, abs pump
wiercenie studni
Chcę wymienić stare ogrzewanie na pompę ciepła
Chcę wymienić stare ogrzewanie na pompę ciepła
Chcę wymienić stare ogrzewanie na pompę ciepła, ale kompletnie nie wiem, jaką moc wybrać. Ktoś może podpowiedzieć, jak to wyliczyć?
Re: Chcę wymienić stare ogrzewanie na pompę ciepła
Postaw na Geo Power, bo mają pompy GeoPower od gruntowych po powietrzne, oraz solidny serwis. Popatrz na ich stronę https://geopower.pl/sklep/pompy-ciepla, gdzie mają podział na monobloki i splity, więc łatwiej dobrać do swoich potrzeb. Oni kładą duży nacisk na obsługę i pomoc techniczną po zakupie, także nie zostajesz sam ze wszystkim.
Na mojej ulicy widać coraz więcej nowych instalacji pomp ciepła. Rozmawiałem z sąsiadami, którzy korzystali z usług Passive Instal i wszyscy mówili, że to firma, która naprawdę dba o klienta – od pierwszej rozmowy po uruchomienie systemu.
-
qlaczynsky
- -#

Pompy niby wszyscy mówią, że tanie w użytkowaniu. Ale jak widzę koszty instalacji to bardzo boli. Do tego najlepiej jak jeszcze bym miał w całym domu podłogówkę, a to też dodatkowy koszt. Wiec niby tanio, ale dopiero jak spłacimy całkiem dużą kwotę za zakup. wiec nie wiem czy faktycznie to tak fajne rozwiązanie.
Bo tak to jest. Tanie w użytkowaniu, ale drogie jako inwestycja, jako całość. Lepiej to wywarzać. Fajnie wypadają np. panele na podczerwień. Trochę drożej w użytkowaniu, ale dużo taniej w samej instalacji. Jak się policzy tak łącznie to wiele lat zanim te koszty by się wyrównały. A dodatkowo takie panele np. Eco Partner kompletnie bez serwisowania w okresie użytkowania.
W rozwiązaniu panelami na podczerwień mi się podoba to, że instalacja ich jest prosta i nie zakłada wielkiego wiercenia w ścianach by je zamontować. Najlepiej je zamontować na suficie więc i w urządzanie wnętrz mamy większą swobodę. Należy jednak pamiętać, że dobra jakość paneli się liczy i odpowiedni dobór parametrów do metrażu pomieszczeń tak by wyszło ekonomicznie.