Polecam przepis na dużą domową pizzę
Robię ją dość często, bo wszyscy w domu bardzo ją lubimy.
Ciasto:
250 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
200 ml wody (letniej)
Sos:
1 szt. cebuli
1 ząbek czosnku
200 ml śmietanki 30% tł.
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 pęczek natki pietruszki
Obłożenie:
200 - 250 g szpinaku (mrożonego), 3 ząbek czosnku, 50 ml śmietanki 30% tł. 1 szczypta soli, 1 szczypta pieprzu, 200 g filetu z piersi kurczaka, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, 150 - 200 g sera Gouda tłustego, 10 - 12 szt. pomidorków koktajlowych
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo wodę i mieszaj drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie delikatnie uformuj z ciasta kulkę na oprószonym mąką blacie i odłóż na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Sos
Pokrojoną w kostkę cebulę usmaż na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę całość podsmaż. Następnie dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku. Cebulę z czosnkiem duś w śmietance, aż sos lekko zgęstnieje. Przelej do miski, dodaj garść posiekanej natki pietruszki i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia
Obłożenie
Szpinak rozmróź, a następnie podsmaż, aby odparował nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, dodaj śmietankę i jeszcze chwilę smaż. Przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia.
Pierś z kurczaka umyj, oczyść, przekrój w poprzek jak na kotlety, przypraw i usmaż. Odstaw do przestudzenia, a następnie pokrój w kostkę.
Pieczenie
Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto uformuj dłońmi na blasze. Posmaruj sosem, posyp serem i wyłóż pozostałe składniki. Wstaw do piekarnika na najniższy poziom. Piecz do zarumienienia się spodu.
Piekarnik gazowy: 230 °C Piekarnik elektryczny: 230 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: około 20 - 25 min.
(Przepis mam ze strony dr. Oetkera)