Przepisy

Ogólna dyskusja na tematy kulinarne.
younglady
-#
-#
Posty: 517
Rejestracja: 2014-10-29, 10:51

Post autor: younglady » 2017-06-30, 09:22

A macie fajne przepisy na fit przekąski? Ciągle teraz szukam inspiracji.

Awatar użytkownika
natii89
-#
-#
Posty: 109
Rejestracja: 2012-10-15, 16:20

Post autor: natii89 » 2017-09-12, 12:30

Polecam do przegryzania grissini czyli włoskie chlebowe paluszki.

Składniki:
350 g mąki pszennej
200 ml letniej wody
50 ml oliwy lub oleju + oliwa do smarowania paluszków
2 łyżeczki drożdży suszonych instant dr. Oetkera
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego

Mąkę wymieszałam z wodą, olejem, solą, drożdżami i łyżeczką cukru. Wyrobiłam na gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Okryłam ręcznikiem i pozwoliłam mu odpocząć przez 10-15 minut w ciepłym miejscu.
Gdy już ładnie ruszyło do góry, urywałam małe kawałki (średnio po około 15 g) i dłońmi delikatnie zwilżonymi wodą wałkowałam paluszki chlebowe. Porcje ciasta powinny być bardzo cienkie, gdyż urosną i podwoją swoją objętość. Przygotowane paluszki posmarowałam pędzelkiem z oliwą i wstawiłam do piernika nagrzanego do 200°C na około 10-15 minut (w zależności od tego, jak cienko uda się wam rozwałkować), do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiłam do przestudzenia.
Miłego chrupania! :D

Obrazek

Przepis pochodzi z bloga www.panitereska.pl

younglady
-#
-#
Posty: 517
Rejestracja: 2014-10-29, 10:51

Post autor: younglady » 2017-10-31, 07:43

Robiłam raz takie paluszki chlebowe, ale mi nie wyszły. Nie było odpowiednio chrupkie.

fr3d
VIP
VIP
Posty: 2
Rejestracja: 2018-11-15, 17:20

Re: Przepisy

Post autor: fr3d » 2018-11-15, 17:28

Bardzo ciekawe propozycje, dzieki. To moze tez ja dorzuce cos od siebie. Bardzo lubie w swoim menu wykorzystywac jakies sezonowe rzeczy. Jesien jest dla mnie specjalna pora poniewaz przy wiekszych opadach rosna grzyby, ktore mozna zebrac z lasu i zrobic z nich kilka ciekawych rzeczy. Najmniej pracy (oprocz obierania) zajmuje ich wysuszenie. Kupilem sobie swego czasu taka maszyne do suszenia grzybow z Mango .. do dzis dziala bez problemow. Dobrze jest chociaz raz w tygodniu zrobic sobie zupe z takich grzybow. Sprawdzony przepis znalazlem na tej stronie - https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-grzybowa-z-suszonych-grzybow Zawsze mi brakowalo tego smaku jak bylem mlodszy poniewaz w mojej rodzinie taka zupe robi sie wlasciwie na Swieta Bozego Narodzenia .. teraz mam ten luksus, ze sam moge zadecydowac kiedys ja przyrzadze :) Polecam

crystalka
-#
-#
Posty: 41
Rejestracja: 2018-07-25, 13:45

Re: Przepisy

Post autor: crystalka » 2018-12-06, 14:30

Moje ulubione gofry, 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka. Wszystko miksuję i piekę, do tego koniecznie jakiś dobry dżem,ja jestm zakochana w czekodżemach z łowicza, brzoskwinia z czekoladą bomba

ODPOWIEDZ