pompy abs, abs pump

wiercenie studni

Zupy

Ogólna dyskusja na tematy kulinarne.
błętkina krew
-#
-#
Posty: 335
Rejestracja: 2013-01-16, 13:51

Post autor: błętkina krew »

Zjadłabym ogórkową. To moja ulubiona zupa.
emkaa2
-#
-#
Posty: 64
Rejestracja: 2015-03-19, 07:50
Lokalizacja: warszawa

Post autor: emkaa2 »

SKŁADNIKI

3-4 pory

2 cebule

4 łyżki masła

4 szklanki bulionu (może być z kostki)

kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry

10 dag łagodnego serka topionego

1/2 szklanki gęstej śmietany

sól

pieprz

szczypta gałki muszkatałowej

pół szklanki startego żółtego sera

pół garście posiekanej natki pietruszki



Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia.

Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania.

Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podaję z grzankami lub z bagietką.
carpe diem
ODPOWIEDZ