pompy abs, abs pump

wiercenie studni

Zapiekanki

Ogólna dyskusja na tematy kulinarne.
Awatar użytkownika
Rose
-#
-#
Posty: 6474
Rejestracja: 2009-05-21, 16:34

Zapiekanki

Post autor: Rose »

Nie chodzi mi tylko o takie tradycyjne zapiekanki, ale o zapiekanki z makaronem, ziemniaczane, warzywne (...) lubicie? Robicie często? Może podzielicie się jakimiś przepisami :)
Awatar użytkownika
Destroy
-#
-#
Posty: 5060
Rejestracja: 2009-06-19, 16:26
Lokalizacja: wiesz?

Post autor: Destroy »

kiedyś zrobiłam mięsną zapiekankę z makaronem (makaron, na to mięso mielone i znów makaron), albo canelloni z mięsem (lekko podgotować makaron, do środka włożyć mięso mielone, zapiec w sosie pomidorowym) pycha :P

jak byłam mała, to tata robił ryż z jabłkami i cynamonem (wszystkie składniki do brytfanki i upiec, czy jakoś tak xD) bardzo dobre :)
Awatar użytkownika
Rose
-#
-#
Posty: 6474
Rejestracja: 2009-05-21, 16:34

Post autor: Rose »

Mój tata też robiła zapiekankę z ryżu i jabłek z cynamonem :)

Ostatnio zaczęłam jeść wszelkie takie zapiekanki, bo moi współlokatorzy je lubią i robią...;P
Lubię zapiekankę serową, czyli podgotowany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem (z serii Pomysł Na Obiad - zapiekanka serowa), wrzucamy usmażonego kurczaczka w kawałkach, i zapiekamy. Pózniej wykładamy ser i czekamy aż się stopi i zapiecze. Można dodać pieczarki, koperek, pycha :)
Awatar użytkownika
agg
-#
-#
Posty: 6707
Rejestracja: 2009-06-23, 12:12
Lokalizacja: Śrem

Post autor: agg »

Rose pisze:Mój tata też robiła zapiekankę z ryżu i jabłek z cynamonem :)
podaj jakiś dokładniejszy przepis jak zrobić ;)

ja rzadko robie w domu zapiekanki
Awatar użytkownika
Empatia
Jr.Admin
Jr.Admin
Posty: 8868
Rejestracja: 2008-12-15, 22:20

Post autor: Empatia »

Moja babcia jest w tym mistrzynią, aż się głodna zrobiłam <3 Robi najzwyklejsze w świecie zapiekanki, a smakują przepysznie, nigdzie indziej nie jadłam lepszych zapiekanek
Awatar użytkownika
marionetkowa
-#
-#
Posty: 823
Rejestracja: 2010-02-23, 00:26

Post autor: marionetkowa »

Jako ,ze makarony to moja milosc zapiekanki robie b czesto,akurat tak sie zlozylo ,ze robilam wczoraj.

Wszystkie naturalne skladniki bez zadnych proszkow czy słoików.
Awatar użytkownika
agg
-#
-#
Posty: 6707
Rejestracja: 2009-06-23, 12:12
Lokalizacja: Śrem

Post autor: agg »

marionetkowa, moze podasz jakiś przepis ciekawy, czy raczej tak z głowy robisz?
Awatar użytkownika
marionetkowa
-#
-#
Posty: 823
Rejestracja: 2010-02-23, 00:26

Post autor: marionetkowa »

uniqex33, jasne ,ze moge :)
To teraz sluchajcie marionetkowej kucherki.

Pomidory [moga byc z puszki albo swieze] jezeli swieże to warto przygotwac je tak z 2h wczesniej to znaczy obrac ze skorki,b drobno pokroic ,to do jakies miski i do tego troche oliwy ,najlepiej swiezej bazyli,oregano,ziol prowansalskich... wazne zeby bylo tego duzo. I odstawic zeby pomidory przesiakly tym.

Ja robie zapiekanke albo z szynka albo z miesem mielonym.
Jezeli z mielonym to podsmazam na patelni ile sie tak tego chce,do tego ok.2 male albo jedna duza cebula.
Podsmazac razem z miesem.
Do tego pieczarki,papryka co sie tam tylko chce to mozna wrzucic.
Jak robimy sos to w tym czasie warto podgotowac makaron. Najlepiej penne :)

Piekarnik na jakies 180 stopni najlepiej tylko dol.
Jezeli juz mieso jest to do wlewamy pomidory.
Jezeli sos jest za zadki to mozna dodac troche koncentratu pomidorowego albo odlac troche zmieszac z maka i tez dodac,wtedy gestnieje, Tylko nie wpadnijscie na pomysl wsypywania mki do sosu bo bd grudki i dupa.

Potem wszystko mieszamy doprawiamy jak lubimy, Makaron zlewamy i do zaroodpornego naczynia na to wlewamy sos i posypujemy gruba wartwa sera,najlepiej parmezanem i na to jeszcze swieza pietruszka albo bazylia to fajny smaczek jeszcze daje :) i to tyle.

Jak chcecie jeszcze jakies to pisac :)

aaa a pieczemy to tak z hmm ok20 min. az na serze zrobi sie taka twarda skorupa jakby, to znaczy ,ze juz jest okay
Awatar użytkownika
agg
-#
-#
Posty: 6707
Rejestracja: 2009-06-23, 12:12
Lokalizacja: Śrem

Post autor: agg »

dzięki ;) spróbuje kiedyś :)
Awatar użytkownika
marionetkowa
-#
-#
Posty: 823
Rejestracja: 2010-02-23, 00:26

Post autor: marionetkowa »

uniqex33, a warto warto :)

fajna jest tez zapiekanka z krabami albo zapiekanka z baklazanow i fusilli :)
Awatar użytkownika
slow
-#
-#
Posty: 357
Rejestracja: 2009-12-22, 13:02

Post autor: slow »

Uwielbiam.Jest to danie,które mogłabym za przeproszeniem wpierniczać na okrągło :P
Mój ojczym zwykle robi ziemniaczaną.Ot taką zwyczajną dużo sera,ziemniaków,groszku,kiełbasy.
amanda
-#
-#
Posty: 146
Rejestracja: 2010-03-13, 19:56

Post autor: amanda »

Ostatnio w knajpie zamówiłam sobie taką zapiekankę, ale była tak syta, że nie zjadłam nwet połowy porcji ;/
Z tego co pamiętam ze składników: ziemniaki, pokrojone w plasterki, do tego boczek i cebula, później kukurydza i groszek, czerwona i żółta papryka. Na to wszystko zapieczony żółty ser, a na to jeszcze jajko.
Porcja zdecydowanie nie na moje możliwości. Chociaż było bardzo smaczne :)
Awatar użytkownika
Rose
-#
-#
Posty: 6474
Rejestracja: 2009-05-21, 16:34

Post autor: Rose »

Ostatnio miałam przepyszny obiad: ziemniaki pokrojone w plasterki, surowe wrzucamy do naczynia żaroodpornego, trochę oleju i przyprawy "Warzywko" (czy jakoś tak) i piec jakieś 40min-1 h. Zapiekanka ziemniaczana po prostu pycha, a do tego jeszcze kurczak w przyprawie "Kebab" plus jakiś pyszny sos.
Awatar użytkownika
Martucha
-#
-#
Posty: 524
Rejestracja: 2010-05-02, 14:24
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Martucha »

Rose pisze:lubicie? Robicie często?
Uwielbiam. Ale zbyt często nie robię. Jak już mama jakąś robi to z "Przepisu na..."
Awatar użytkownika
Raisins
-#
-#
Posty: 423
Rejestracja: 2010-06-30, 17:12

Post autor: Raisins »

Tradycyjne zapiekanki lubię, ale inne eksperymenty tego typu nii.
ODPOWIEDZ